Leave a comment

12 ANI DE SCLAVIE

f834f891-852d-428b-9aad-20113fe21194

12 ANI DE SCLAVIE  este un film pe care am ajuns să îl văd într-un moment de spontaneitate. Nu a fost opțiunea mea, dar ar fi fost mare păcat să îl ratez. Ideea este simplă și cunoscută de toată lumea: exploatarea ca sclavi a negrilor în SUA. Deși scenariul este departe de a prezenta râvnita ”viață ca în filme”, mi-a captat toată atenția. Un film pe care după primele secvențe l-am catalogat a fi previzibil, a sfârșit prin a avea un impact puternic. Este vorba despre un negru născut ”om liber”, cu familie, educat, care stăpânește tainele viorii, dar care sub anumite pretexte este ademenit de doi șarlatani care îl dau pe mâna comercianților de sclavi. Lupta lui pentru supraviețuire este impresionantă, pentru că nu are de partea lui nici măcar legea junglei, deci nu putem vorbi de drepturile cetățenești de care se bucurase până în clipa când fusese vândut asemenea unui animal în târg. Rasismul atinge cote maxime, până la compararea negrilor cu niște babuini. Solomon Northup, sub numele de ”om liber”, devenit Platt, sub numele de sclav este proprietatea stăpânului său, cumpărat inițial pe datorie și ipotecat. Este vândut apoi unui alt stăpân, ”devoratorul de sclavi”, care își însușește asupra sa dreptul de viață și de moarte. Scenele sunt de o cruzime ieșită din comun, dar privite detașat cadrele realizate în film sunt cele mai spectaculoase pe care le-am văzut.

Brad Pitt apare doar în două scene, are un rol scurt, dar hotărâtor pentru soarta lui Solomon Northup.  Bass, personajul lui Brad Pitt, răstoarnă prejudecățile rasiale susținute chiar de legi în acele vremuri: ”Legea spune că ai dreptul să deții un negru. Scuză-mă, dar legea greșește. Este drept doar pentru că o permite legea? Să presupunem că legea se schimbă, îți ia libertatea și te face sclav”…

” Legea prevede că libertățile voastre sunt de necontestat pentru că așa consideră societatea? Legile se schimbă. Sistemele sociale se năruie. Doar adevărurile universale sunt constante. Este un fapt clar că ceea ce este adevărat și corect este adevărat și corect pentru toți. Alb și negru la fel.”

12 ANI DE SCLAVIE este un film excentric bazat pe o poveste adevărată,  care pune mai presus de exploatarea rasială, condiția umană.

Vizionare plăcută!

Leave a comment