Leave a comment

O imagine frumoasă a României la Paris

Fără titlu

Zilele trecute citeam în ”Le Figaro” – editia online despre campaniile electorale duse de politicienii francezi care privesc expulzarea romilor de pe teritoriul Franței. Subiectul plecase de la o remarcă rasistă a unei persoane publice care spunea că regretă că pompierii au ajuns prea repede la un incendiu izbucnit într-o comunitate romă aflată la periferie. Mi-am amintit și de o remarcă pe care a făcut-o un funcționar public din Austria ”Avem probleme foarte mari cu romanii și bulgarii”. Dar  nu mai reprezenta nimic nou sub soare. Asta avem, cu asta defilăm. Deja am început să nu mai privesc lucrurile ca pe ceva rasist. Cred că pur și simplu străinii își prețuiesc foarte mult țara, valorile, artiștii pe care îi apreciază chiar dacă nu sunt ai lor. Astfel că, am descoperit într-o altă revistă, românească de data aceasta, că expoziția ”Espace Culturel Louis Vuitton” de la Paris găzduiește opere  ale unor pictori români sub numele ”Scène roumaines”, ce are ca subiect și arta contemporană românească.

Așadar, observ că prin acest proiect care a luat naștere în anul 2006 și care își propune să exploreze scena artistică contemporană a țărilor din întreaga lume, se pune accentul pe creație, pe talent, pe viziune.

Operele românești care marchează expoziția sunt imagini ale prezentului, dar și referiri la timpuri trecute.

Selecția pictorilor români a fost făcută de către curatorul francez, Hervé Mikaeloff și de către directoarea centrului cultural Louis Vuitton, Marie-Ange Moulonguet care s-au deplasat în acest scop în România. Deci cam se așa procedează în mod profesionist de cineva care caută tot ce e mai bun.

Leave a comment